Kövess minket:
Eseménynaptár
2019. december
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Főoldal / Hírek / Pro Urbe Tamási díjat vehetett át Vida Lajos

Pro Urbe Tamási díjat vehetett át Vida Lajos

2019. november 10.

Vida Lajos Pécsi Tanárképző Főiskolán matematika-kémia szakos tanári diplomát, majd a debreceni Tudományegyetem Természettudományi Karán a kémia szakos diplomát szerzett.
1978-ban, azaz 41 éve, pályakezdőként került Tamásiba, az akkor 518. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetbe, ahol kezdetben szaktanárként, kollégiumi nevelőként, és osztályfőnökként is tevékenykedett. Tíz itt eltöltött év után, az akkori Városi Tanács Művelődési, Egészségügyi, Ifjúsági és Sport Osztályán osztályvezetőként folytatta munkáját, hivatali gyakorlata során része volt a város kulturális, nevelési-oktatási életének alakításában.
1993és 2008 között a Vályi Péter Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskola igazgatójaként, céltudatos, célratörő, vezetői munkájában az intézmény fejlődéséért, bővítéséért tevékenykedett nagy előrelátással és teljes energiával. Intézményvezetőként jól látta, hogy az intézmény fennmaradásához elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés, a szakképzés állandó korszerűsítése. Irányítása alatt az iskola nagyarányú fejlődésen ment keresztül, a teljesség igénye nélkül – hisz erre most nem lenne elég időnk – hangozzék el néhány eredmény, a legjelentősebbek:
Több szakmacsoport világbanki támogatásával a színvonalas szakoktatás feltételeinek megteremtése; az iskola ECDL vizsgaközpontként való működése; számítógéptermek, multimédia termek kialakítása; a vendéglátó-idegenforgalmi képzéshez létfontosságú tankonyha és tanétterem kialakítására, a Forciana tanszálló létrehozása; diákvállalkozások létrejöttének, működésének kezdeményezése;
az iskola által kínált szakmák mindegyikében megfelelő iskolai gyakorlati bázis, többek közt tanműhelyek, tankonyha, tanétterem, tanszálló létrehozása.
Fáradhatatlanul dolgozott az intézmény címzett állami támogatásból megvalósult építésén, felújításán, melynek eredményeként egy országos szinten is kiemelkedő infrastruktúrájú intézményben folyhatott tovább az oktatás.
Folyamatosan szélesítette az iskola nemzetközi kapcsolatait, külföldi partneriskolákkal való együttműködését.
Kezdeményezésére jött létre a Tamási Szakképzéséért Alapítvány, a Tamási és Környéke Iskoláinak Kistérségi Szövetsége Egyesületnek.
2008-ban megalakult a megye legnagyobb szakképző iskolája a Szent László Szakképző Iskola, melynek főigazgatójaként a megye szakképzésének összehangolásán dolgozott majd egy évtizedig.
2015-ben visszatért A Vályiba. A vezetése alatt működő iskola tanuló évről évre eredményesen szerepelnek a különböző országos szakmai versenyeken, mely az iskolában végzett kiemelkedő szakmai munka eredménye.
Kezdeményezője és egyik létrehozója a 10 évig működő Tamási Művészkert képzőművészei alkotótábornak, ahogy az intézményében működő Kindl Kupola Galéria művészeti programjainak is.
Vezetői tevékenysége mellett aktívan tevékenykedett a közéletben is, két cikluson keresztül települési képviselőként, oktatási bizottsági tagként is tevékenykedett.
Vida Lajos munkája nemcsak az iskolában és Tamási városában, hanem a térségben és a megyében is kimagasló volt. Munkásságával formálta, alakította nem csak az intézmény, hanem az egész város oktatását, kultúráját és közéletét.

Munkája elismeréseként átvehette a Pro Urbe Tamási díjat, melyhez szívből gratulálnuk!

  
  
© 2019 Szekszárdi Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva