Tovább bővült a 3D labor

A Szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiuma a Nemzeti Tehetségprogram keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásaként „A tehetségsegítés feltételrendszerének javítást célzó hazai programok” támogatására kiírt pályázaton (azonosító száma: NTP-TFJ-17-0049) 900.000,- forintot nyert. A pályázati program megvalósítása befejezéséhez érkezett.

A támogatásból egy Points of You nevű fototerápián alapuló fejlesztő eszközt szereztek be, mely az egyéni és csoportos fejlődés hatékony és kreatív eszköze. Lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk a bevett gondolkodási mintáktól és a szokványos megoldásoktól, és megismerkedjünk valami újjal, felfedezzük a változás, kiteljesedés és növekedés új útjait. A képek segítségével az eszköz a már berögzült gondolkodási sémákból kizökkent, a jobb és bal agyféltekét is megdolgoztatja a foglalkozások során. A fejlesztőeszköz gyártójának ajánlása alapján: „A környezetbarát, fototechnikán alapuló eszközök azért születtek, hogy inspiráljanak, és megnyissák a szívet és az elmét.” Az eszköz használatát 12 pedagógus a beszállító jóvoltából egy napos képzés keretében sajátíthatta el.

A pályázati forrásból tovább bővítették az iskola 3D nyomtató laborjának eszközállományát is. A 3D nyomtatók tárgyszkennerrel és 3D tollakkal való bővítése új lehetőségeket nyit a népszerű eszköz használatában, bővíti a modellezési lehetőségeket, szélesebb körben, több tanuló egyidejű foglalkozatását teszi lehetővé.

A 3D labor töretlen népszerűségnek örvend az iskolában, de számos más városból is érkeznek megtekinteni működését. Az Vályi idén is csatlakozott a Digitális Témahéthez, az intézménybe látogató diákok és kísérőik megismerkedhettek a 3D nyomtatás alapjaival, a 3D-s tervezés folyamatával, a használt alapanyagokkal, valamint a 3D szkennerek fajtáival és működésükkel. – Hódmezővásárhelyről, Felsőnyékről, Barcsról és Ceglédről is érkeztek érdeklődők, akik élőben is megnézhették a nyomtatási folyamatot, illetve a jelentkező önkéntesek 3D-s szkennelését is elvégeztük – mondta Kolozs Levente, az iskola informatika tanára. – A résztvevők nagyon élvezék, hogy interaktívvá vált az előadás, a beszkennelt tanulókról készült nyomtatásokat később eljuttatjuk az iskolákhoz.

Szintén kedvelheted...