Az ország harmadik legjobbjai

Elég király érzés. Ennyit mondott mosolyogva Varga Zoltán, a Vályi Péter Szakképző Iskola kőműves és hidegburkoló tanulója, amikor megkérdeztük tőle, milyen érzés az ország harmadik legjobbjának lenni. Ő, és a szintén vályis Pinczehelyi Patrik ugyanis – aki épület és szerkezetlakatosnak tanult – bronzéremmel tértek haza a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjéről.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntőjét április 18-20 között rendezték meg 40 szakmában Budapesten, a Hungexpo területén az MKIK szervezésében. Az elődöntőt egy válogató követte, melybe a Tolna megyéből bejutott diákok fele a Vályi színeiben indult: Mátyás László (épület-és szerkezetlakatos), Pinczehelyi Patrik (épület-és szerkezetlakatos) Vörös Viktor (hegesztő) Nagy Sándor (hegesztő), Varga Zoltán (kőműves és hidegburkoló), László Dávid (mezőgazdasági gépész) mind bejutottak az országos döntőbe, ahol két bronzérmet, két 6. és egy 7. helyet szereztek meg.

– Szoros küzdelem volt – mondta Varga Zoltán. – Az első nap különösen, hiszen jóval több munka várt ránk, mint másnap, amikor már csak a hőszigetelés meg hidegburkolás volt hátra. A szerdát várta szerintem mindenki a legjobban, hiszen aznap volt az eredményhirdetés. A célom az volt, hogy az első három helyezés valamelyikét elérjem, és ez sikerült. Amikor kimondták a nevem, nagyon örültem. Az eredménynek köszönhetően nem kell vizsgáznom, és a tudat, hogy az ország harmadik legjobbja vagyok, király érzés. Felkészítő tanáraim nélkül nem sikerült volna: köszönöm Horváth Dezsőnek és Farkas Józsefnek, valamint a Topa és Társa Kft.-nek, akiknél külső gyakorlatomat töltöttem.

– Nagyon örülök a helyezésemnek. Sokan büszkék most rám – vette át a szót Pinczehelyi Patrik. – Írásbeli feladatsorral kezdtünk, melyen 81 %-ot értem el, így jutottam be az ország 16 legjobb lakatosa közé. Az esztergomi előválogatóból aztán a döntőbe kerültem, ahol egy kőműves bakot kellett készítenünk, melyre 10 óránk volt összesen, valamint egy szóbeli vizsgán is jól kellett teljesíteni. Az eredményhirdetésen nagyon örültem, hiszen a harmadik helyezést sikerült elhoznom. Szeretnék köszönetet mondani Izsó Gábor tanár úrnak, aki felkészített az elméletre, és Deák Miklósnak, a dombóvári TA-X-ER Kft. gyakorlati oktatójának, aki a gyakorlati felkészülésben segített.

 Mátyás László és Nagy Sándor 6., Vörös Viktor pedig 7. helyen végzett az országos megmérettetésen.

Szintén kedvelheted...