A vád: felfegyverkezve elkövetett rablás

A vád: felfegyverkezve elkövetett rablás

Rendkívüli előadásban volt részük december 2-án a vályis diákoknak: mintegy százhúszan kísérték feszült figyelemmel, hogy miként is zajlik egy büntetőper tárgyalása.

A Szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiuma különleges előadást szervezett az iskola hagyományos, minden évben megrendezett ünnepén, a Vályi napon. A Szekszárdi Törvényszék munkatársait hívták meg, akik a lehető leghitelesebben játszották el szerepeiket a tárgyalóteremnek berendezett aulában. Büntetőper tárgyalására került sor, a vádlott – akit rendőri elővezetéssel hoztak a „tárgyalóterembe” a Tamási Rendőrkapitányság munkatársainak közreműködésével – kirabolt egy benzinkutat, és magával vitte a kassza egy részének tartalmát, mindeközben az őt kiszolgáló benzinkúti alkalmazottat is bántalmazta. Az ügyben tanúkat és igazságügyi orvos szakértőt is meghallgattak.

– Szerettük volna, ha a diákok látják azt a bírói gondolkodásmódot, hogy a bűnösökkel szemben nem egy leszámolás jellegű ítélkezés folyik, hanem egy sokkal megértőbb: szeretnénk tudni, hogy pontosan mit követett el, amit elkövetett, azért kapja meg az ő személyéhez, bűnösségéhez és az esethez illő törvényi büntetést, és valóban legyen lehetősége akár megjavulni. A diákok kérdeztek, bekapcsolódtak a folyamatokba, azt gondolom, nagyon jól sikerült a per szimuláció – emelte ki dr. Andódi László törvényszéki bíró, a Nyitott bíróság program megyei koordinátora.

Dr. Bertaldó Andrást helyezték a bíró szerepébe, aki szintén jó élményekkel állt fel a bírói pulpitusról. – Tavaly januárban már tartottunk egy másik ügyben büntetőper szimulációt, ebben a témában azonban, és főleg ilyen nagyszámú közönség előtt a mostani volt az első alkalom. Mindegyikünknek jó élményt jelentett, ezt bátran mondhatom. A jogeset egy félig megtörtént eset volt egyébként, amelyet kollégám, dr. Török Dániel Viktor dolgozott át úgy, hogy ítélethozatallal együtt beleférjen másfél órába. Figyeltem a közönséget, hiszen a diákok hallgatóságként voltak jelen, és a bírónak valamilyen szinten az ő magatartásukat is figyelnie kell. Azt láttam, hogy rendkívül összepontosítanak, reagálnak az eseményekre, valódi jelenlétet produkáltak a tárgyalás során, úgy érzem, érdekes világot tudtunk számukra bemutatni.

A Nyitott bíróság programhoz az iskola három éve csatlakozott, a diákok több elemén is részt vettek már, de kétségkívül ez volt a legizgalmasabb számukra. A Szekszárdi Törvényszék fiatal titkárai és fogalmazói valóban hitelesen játszották szerepüket, a tárgyalás minden részletét alaposan kidolgozták, maradandó élményeket adva ezzel a diákseregnek.

A vádlott, bár a diákok nagy többsége hitt az ártatlanságában, végül öt év fegyházbüntetést kapott. Dr. Andódi László kiemelte, hogy a kedvező tapasztalatok alapján terveznek még hasonló megmozdulásokat, terveik szerint évente egy-két alkalommal szerveznek majd per szimulációt a megyeszékhelytől távol eső iskolákban.

Szintén kedvelheted...